Roeland Böttger, is zijn officiële naam. “Maar zeg maar Roel!” 43 jaar oud, vader van twee en een fervent wintersporter. Sinds 2013 is Roel de gevestigd apotheker van apotheek Ex Aqua in Lelystad, onderdeel van een maatschap met vier apotheken.
Je koos begin 2019 voor niet één maar twee masterclasses van Medicatie+Zorg, waarom?
“Ik wilde toetsen of wat ik deed goed was. Je bent zo sterk als je zwakste schakel, daar geloof ik in. Baxteren doen we al jaren, via Apotheek Voorzorg. Ik volgde de masterclass Thuiszorg en Instellingsfarmacie omdat ik baxteren fantastisch vind voor deze doelgroepen. Maar heb ik misschien een blinde vlek? Doen mijn collega’s het anders, beter? Scholing is erg belangrijk om bij te blijven. Ook door mee te kijken bij collega’s, met leveranciers te praten, om tafel te gaan met andere zorgverleners kun je veel leren. Vanuit natuurlijke interesse ben ik veel met innovatie bezig. Maar daarnaast moeten we ook zorgen dat onze kennis up-to-date blijft voor veilige zorg.”
Wat hebben de masterclasses je gebracht?
“Ik ben me vooral bewust geworden van mijn eigen inbreng. Ik wil nu nóg meer geneesmiddelenspecialist zijn. Als apotheker hebben we goed zicht op de medicijnmarkt en zijn expert in baxteren. Instellingen gaan er ook vanuit dat de apotheker dat is. Je moet farma zélf op de kaart zetten. Als je wil, kan je een hele hoop bereiken. Alleen de bestuurder van de zorgorganisatie komt niet vanzelf naar je toe. Wil je instellingsfarmacie goed doen? Dan moet je het zelf agenderen.”
Wat was je blinde vlek?
“Daar heb ik al werk van gemaakt. Je kunt als apotheker je zaakjes goed regelen, maar ook de zorgorganisatie moet haar verantwoordelijkheid te nemen. Ik besefte me dat ik directies van instellingen onvoldoende bewust heb gemaakt van het belang van goede farmacie. Ik heb letterlijk tegen mijn klant gezegd: we moeten af van reactief en ad hoc werken. Proactief sturen en werken vanuit een goede samenwerking. Ik neem mijn farmaceutische verantwoordelijkheid, als jullie goed faciliteren. Lukt het de instelling niet zelf? Prima. Dan kun je het bij mij inkopen en zorg ik ervoor. Maar we wachten niet tot de inspectie komt. We gaan nu al voor een tien! Nu bel en mail ik vaker, houd ik kortere lijntjes en werk ik volgens een jaarplan. Wat blijkt? Ik kan hierdoor mijn agenda beter managen, heb efficiënte vergaderingen en we hebben minder ad hoc projecten.”
Hoe ben je tot dat inzicht gekomen?
“Apothekers hebben individueel al veel kennis in huis. Zit je samen? Dan komen er veel nieuwe ideeën. Dat vind ik de kracht van de masterclasses. Het gaat niet alleen over leuke dingen, we praten juist over wat níet goed gaat. Uiteindelijk lopen we allemaal tegen dezelfde problemen aan. Hoe je daarmee omgaat, leer je op deze cursus. Het zijn de liefhebbers die een cursus volgen, daar maak ik graag verbinding mee. En ik hou van een open discussie. Je moet niet op zoek gaan naar waar je al goed in bent, maar wat je nog niet goed kunt. En dan mag je mij best met gestrekte benen aanvallen: daar word ik alleen maar beter van.”
Wat merken je collega’s hiervan?
“Synergie in de zorg is altijd al mijn streven. Multidisciplinair naar de zorgvraag kijken. Dankzij de schaalgrootte van onze apotheek, kan en mag ik hierin investeren. Tijdens de masterclass heb ik twee keer stage gelopen, bij de thuiszorg en een andere apotheek. Dat levert veel begrip op voor andere zorgverleners, het proces en de formaliteiten. Samenwerken is gezamenlijk afspraken maken. Mijn doel nu is éénheid creëren in de baxterfarmacie binnen Lelystad. Een stad van bijna 80.000 inwoners met daar omheen bijna alleen maar weilanden en water. We zijn goed onderweg!”